ilkogretimvideo.com Videolarını izleyemiyorsanız tıklayınız.
Online Matematik Dersleri 2. Dönem ve Yaz Döneminde de devam edecektir. Kayıt için mür: 0507 215 26 58

5. SINIF | Konu Anlatımları Kategorisi / Bitkinin Bölümleri videosu

İbrahim HOCA'dan Evinizin Konforunda 3., 4. , 5. , 6., 7. ve 8. Sınıflara Matematikten Canlı Dersler.

Gerekli Tek Şey e-mail Adresin, Adın ve Soyadın

Haftada 4, Ayda 16 Saat Sadece 120 TL( Ödemeler Aylık Olarak Havale İle Yapılır. )

Kayıt ve Ders Zamanları İçin Ayrıntılı Bilgi: 0507 215 26 58

EVİNİZDEKİ ÖĞRETMEN

Konu anlatım videolarımız sitemizden kaldırılmıştır.


Konu anlatımı ve diğer tüm videolarımıza 5. SINIF DVD'sini satın alarak ulaşabilirsiniz.


Hemen Satın Almak için TIKLAYINIZ.

5. sınıf dvd sini satın almak için tıklayınız.
7217 kişi izledi.

5. sınıf fen ve teknoloji dersi bitkinin bölümleri videolu ders anlatım sunuları ders izle



BİTKİLER

    Bitkiler çiçekli ve çiçeksiz olmak üzere ikiye ayrılırlar

1)Çiçekli Bitkiler

      Çiçekli bitkiler, çiçek açan, üreme organı çiçek olan ve üremesini eşeyli olarak devam ettiren çiçekli bitkiler tohumlarıyla nesillerini devam sağlayan bitki türleridir. Çiçekli bitkiler genelde diğer bitkiler gibi uzun ömürlü olmazlar ve bu nedenle tohumları çok olur. Tohumları onların embriyosudur diyebiliriz.

Çiçekli Bitkilerin Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

– Çiçekleri üreme organıdır ve tohumlarla nesillerini devam ettirirler,
– Çiçekli bitkilerin Gövdesinde ve yapraklarında iletim kanalları vardır,
– Çoğalmalarını eşeyli üreme yoluyla ile sağlarlar,
- Çiçekleri kısmen koku yayarlar ve arıların beslenme kaynaklarını oluştururlar.

 

2)Çiçeksiz Bitkiler

         Bazı bitkilerin çiçeği ve tohumu hiç yoktur.Bu bitkiler çölde,nemli topraklarda,ağaç gövdelerinde ve denizlerde yaşarlar.Kara yosunları, ağaç kabukları ve taşların üzerini kaplayan tabakamsı bitkilerdir.Eğrelti otları ormanlarda büyük ağaçların altında gölge ve nemli yerlerde yetişen bitkilerdir.At kuyrukları ve kibrit otları da göl kenarlarında yetişen çiçeksiz bitkilerdir.Ayrıca çiçeksiz bitkilere örnek olarak ciğer otu da verilebilir.Çiçeksiz bitkiler çiçekleri olmadıkları için tohum oluşturmazlar.Ama onlarda fotosentez yaparak kendi besinlerini kendileri üretirler.

Kökün Görevleri:

        Genellikle toprağın altında bulunur.Bitkiyi toprağa bağlar.Topraktan su ve suda çözülmüş maddelerin emici tüylerle emilmesini sağlar ve gövdeye iletir. Gerektiğinde su ve besin depolar. Havuç ve turp buna örnek verilebilir.Pırasa,soğan,sarımsakta saçak kök varken ,marulda kazık kök vardır.

Gövdenin Görevleri:

     Gövde bitkinin iskeleti gibidir, onun dik durmasını sağlar.Bazı gövdeler odunsu olurken bazıları otsu gövde olur.Ayrıca kökten aldığı su ve mineralleri bitkinin diğer bölümlerine iletir.

Yaprağın Görevleri:

        Gövde ve dallar üzerinde bulunan değişik biçimlerde ve yeşil renkli organlara denir.Yapraklar:solunum,terleme,besin yapma (fotosentez) ve boşaltım yapar.

Bitkilerde Solunum:

       Yapraklar solunum için gerekli oksijeni altı yüzeylerinde bulunan gözenekleriyle havadan alırlar.Aynı yerden karbondioksit havaya verilir.

Terleme:

         Bitkiler topraktan aldıkları suyun tamamını kullanamazlar. Bir miktar su,hava sıcaklığı nedeni ile buharlaşır,gözeneklerden havaya karışır.Bu duruma TERLEME denir.Eksilen suyun ihtiyacını köklerden alırken aynı zamanda suda çözünmüş madensel maddeleri de bünyesine taşır.Böylelikle yapraklar,köklerden su alınmasına da yardımcı olmuş olur.

Boşaltım:

          Bitkilerde özelleşmiş bir boşaltım sistemi yoktur. Boşaltım, su yosunları ile diğer su bitkilerinde doğrudan difüzyonla olur.Gelişmiş yapılı bitkilerde vücudun farklı kısımlarındaki değişik yapılar boşaltımı sağlar.

Çiçeğin Görevleri:

      Üreme görevi yapan organları taşıyan kısma çiçek adı verilir. Çiçek,çanak yaprak,taç yaprak,erkek organlar ve dişi organ bölümlerinden oluşur.

Taç Yaprak: Çiçeğin 4 ana kısmından biridir.Taç yapraklar çeşitli göz alıcı renklere sahiptir.Birçok taç yaprak, güzel kokulu, nektar denilen bir sıvı üretir. Görevleri erkek ve dişi organları korumak, güzel koku ve göz alıcı renkleriyle böcekleri ve kuşları kendilerine çekmektedir...

Çanak Yaprak: Çanak yaprak, Sepal olarak da bilinir, bir çiçeğin en dış halkasını oluşturan, genellikle yeşil renkli yapraklardan her biridir. Özellikle çiçeğin iç bölümündeki öbür organları korumakla görevli olan çanakyapraklar birbirleriyle bitişik ya da ayrı olabilir. Çanak yaprak, bitki tomurcuk halindeyken tomurcuğu dış etkenlerden korur.

Erkek Organ: Dişi organın çevresinde bulunurlar.İpçik (sap)ve başçık denilen kısımlardan oluşurlar.Başçıklar içinde çiçek tozları (polen)bulunur.Polenler erkek üreme (eşey) hücreleridir.Olgunlaşınca çatlarlar böylece çevreye çiçek tozları saçılır.

Maddenin Halleri Videolu Konu Anlatımı TIKLAYINIZ

Besin Çeşitleri Konu Anlatımı TIKLAYINIZ

Alan Ölçme Soru Çözümleri TIKLAYINIZ

Geometri Soru Çözümleri TIKLAYINIZ

Dilbilgisi Alıştırmaları 3 TIKLAYINIZ

Bitkinin Bölümleri

MİSAFİR OLARAK YORUM YAZ

Ilkogretimvideo.com üye olarak yorum yazmak için üye girişi yapınız eğer henüz üye değilseniz şimdi üye olmak için tıklayınız.

YORUMLAR Toplam 0 yorum bulunmaktadır.